Project Den Haag, The Netherlands

Neherkade

The local authority in the Hague called on BESIX and Dura Vermeer to help the traffic flow more freely on the Neherkade. Their mission was to rethink the road layout and make changes, while keeping traffic disruption to a minimum. They fulfilled it admirably with a clever design, boldly executed. 

Roads rearranged 

The Hague is like many other cities: it faces increasingly dense traffic. Until 2015, the Neherkade and its three bridges were a traffic blackspot. This particularly affected the central bridge, where motor vehicles had to stop to let trams cross. The situation was detrimental to both traffic flow and air quality. BESIX proposed a solution and implemented this with its partners: to widen the Neherkade and divert some of the road traffic through an underpass.

Clever planning 

Additional lanes were created for motor vehicles, which ran underground, including a 160 m tunnel. BESIX and partners also adapted the crossroads and renovated the tram track, the street lighting, drains and all the traffic management technology infrastructure. The works were scheduled over two years, condensing the operations that disrupted traffic most into two weekends. This proved a pleasant surprise for the local authority, which had expected seven weeks of traffic disruption.

Spectacular technology

One of the most spectacular undertakings during these works was the installation, in a single day, of a 40 m long, 20 m wide tunnel section under the carriageway. This mammoth 2,400-tonne tunnel had been pre-assembled nearby. The technique used, akin to Lean Planning – where the different operations are linked together wherever possible – kept inconvenience for third parties to a bare minimum, and meant the works were completed more quickly.

The Lean Planning principle means linking our activities together as far as possible to shorten the delivery timeline.

Chei Kit Pang
Sites Operations

Project details

Project name

Neherkade

Area(s) of expertise

Quay Walls

Contract type

Design & Build

Location

Den Haag, The Netherlands

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Client

Gemeente Den Haag

Building Period

2014 - 2015

Total value

€ 25.5 million

Related Projects