Project Brussels, België

RTBF Media Square

Nieuw hoofdkwartier voor de Franstalige publieke omroep van België

Activiteit: Gebouwen

Het RTBF Media Square is een passief gebouw, dat deel uitmaakt van de transformatie van de Reyerswijk in Brussel en het ontwikkelingsplan van het mediapark.brussels.

Het project

Het project, ontworpen door MDW Architecten en V+, maakt deel uit van de transformatie van de Reyerswijk en het ontwikkelingsplan voor het mediapark.brussels. RTBF Media Square, met een bruto oppervlakte van 65.000 m², bestaat uit twee gebouwen, waaronder een hoofdgebouw van zeven verdiepingen en een logistiek gebouw.

Het contract voor de bouw van RTBF Media Square werd in mei 2020 toegekend aan de tijdelijke handelsvennootschap Valbesina, bestaande uit BESIX en haar partners Valens en In Advance.

In 1979 was het ook een dochteronderneming van BESIX, Vanhout, die de Reyers Toren bouwde, de telecommunicatietoren van de Belgische nationale televisiezenders, RTBF en VRT.

Een gebouw van hoge kwaliteit

Het is een passiefgebouw met 250 m² zonnepanelen, groendaken en groene ruimten op de binnenplaats. Bovendien voldoet het aan bijzonder veeleisende energieprestatiecriteria en akoestische normen. In het gebouw komen de radio- en televisiestudio's, de vergaderzalen, het restaurant en de redactieruimte, overhangend aan een groot glazen dak. De gevels van het hoofdgebouw, die enigszins hol zijn, combineren verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en staal. 

Het RTBF Media Square wordt een 100% BIM-project, d.w.z. een project waarbij het volledige 3D-model wordt gebruikt voor zowel het ontwerp en de uitvoering van het gebouw als, op langere termijn, voor de exploitatie en het onderhoud ervan.

Projectinformatie

Projectnaam

RTBF Media Square

Categorie

Overheid, Cultureel en Religieus, Kantoren

Contracttype

Design & Build

Locatie

Brussels, België

Stakeholder(s)

BESIX

Externe partner(s)

Valens, In Advance

Opdrachtgever

RTBF

Bouwperiode

2020 - 2023

Architect

MDW Architects, V+

Powered by

Gelijkaardige projecten