Project Paris, Frankrijk

EDF Lab Paris-Saclay

Eerste wetenschapscluster in Frankrijk

Activiteit: Gebouwen

De werken op de site van Saclay zitten na drie jaar in hun eindfase. Via het consortium SBX voert BESIX de laatste afwerkingen uit aan het R&D-Centrum van EDF. Het complex ligt op een ultramoderne campus die zich uitstrekt over een terrein van 8 hectare op 25 km ten zuiden van Parijs.

Samenwerking bevorderen

EDF stond erop dat het ontwerp van de gebouwen de synergie tussen de onderzoeksteams zou bevorderen. Daarom zitten de werknemers ver-spreid over drie verdiepingen van het grootste ronde gebouw. Dit maakt zowel de interacties als de horizontale en verticale mobiliteit makkelijker.

”Deze plek belichaamt een nieuwe manier om aan onderzoek te doen aangezien de uitwisselingen met de laboratoria van de academische we-reld vlotter verlopen dankzij hun geografische nabijheid. Bovendien liggen twee van de gebouwen van het EDF Lab in een open zone die gemakkelijk toegankelijk is voor universitaire onderzoekers. De innovaties die in de la-boratoria van de Campus ontstaan, zullen dus veel vlugger doorstromen naar de verschillende afdelingen van EDF. En dat is precies de inzet van deze nieuwe site,” stelt Jean-Paul Chabard, Directeur van het Saclay Project France Partnerships bij EDF Lab.

Kranen maken plaats voor vliegtuigen

De EDF-site bestaat uit vier ronde gebouwen, waarvan het grootste de werkplek wordt van de onderzoekers. Naast dit complex, dat de groep SBX optrok in opdracht van de R&D-afdeling van EDF, verrijst weldra een tweede werf voor de bouw van de Opleidingscampus van EDF.
Onze teams hebben dit 120.000 m² grote vastgoedproject gebouwd, dat plaats biedt aan ongeveer 1.500 werkposten voor onderzoek en ontwikke-ling. Er is ook een conferentiecentrum, een auditorium met 550 plaatsen en een ondergrondse parking. Een specifiek kenmerk van de site is de nabijheid van de luchthaven Paris-Orly. Om deze reden mocht het gebouw alsook de kranen die werden ingezet tijdens de constructiefase niet hoger reiken dan drie verdiepingen. Bovendien moest het bovenste gedeelte van één van de vier gebouwen worden afgewerkt zonder kraan. De beperkte hijsmogelijkheden vereisten een grote flexibiliteit van de BESIX-teams.

De gebouwen hebben in werkelijkheid twee gevels om het glazen uiterlijk van de buitengevel te behouden. De tweede gevel, de buitengevel, is diffuus zichtbaar en hangt aan de hoofddraag-constructie van het gebouw. Deze techniek laat toe maximaal gebruik te maken van het natuurlijk licht en toch tegelijkertijd de akoestiek en de luchtige indruk van het gebouw te bewaren.

Laurent Janssen
Project Manager, BESIX

Projectinformatie

Projectnaam

EDF Lab Paris-Saclay

Categorie

Kantoren

Contracttype

Design & Build

Locatie

Paris, Frankrijk

Stakeholder(s)

BESIX France

Opdrachtgever

SAS Immobilière du Plateau

Bouwperiode

2013 - 2015

Architect

Francis Soler Architecte

Totale waarde

€ 212 miljoen

Gelijkaardige projecten