Project Utrecht, The Netherlands

OVT Terminal Utrecht

6 steps to commuter comfort

Share on:  

At the end of December 2016, BESIX delivered the largest multimodal station in the Netherlands: OVT Utrecht. As the construction of this key hub was influenced by many environmental factors and various stakeholders, the works were planned in six phases. The terminus station is the biggest train terminal in the country with maximum comfort for all commuters.

Busiest rail hub in the Netherlands

The project's biggest challenge was keeping the train station and the shopping facilities operational at all times, keeping in mind that more than 230,000 commuters use the terminal on a daily basis. Planning had to be adjusted to foresee all these issues, but together with the client ProRail, the team found the perfect workflow. The new terminal is expected to add another 75,000 passengers to the amount of daily commuters in the next ten years.

Right company for the job

Why we were the right choice for this extensive project? The answer is manifold: our experience with track works, environmental management and our way of dealing with passengers during the construction and renovation works, conducting fitting and lifting operations with limited space and our intense work preparation for jobs that could only be carried out at night or on weekends. This extensive know-how, creativity and inventiveness in difficult situations were key factors to keep all stakeholders happy.

Group Synergy

The works included various demolition activities, execution of railway tracks, modifications to the existing station’s shell concrete structure and the building of a brand new station, including shopping spaces, an access road and part of the Katreinetoren to create space for the new station and ancillary buildings. BESIX supplied and installed escalators, lifts and façade maintenance equipment.

A brand new bicycle park with 4,500 storage slots completed the picture. BESIX cooperated with Franki Grondtechnieken, using its expertise for the pile driving works to build the covered bicycle storage facilities. For this, the company used screwed tube piles with grout injection.

The side of the hallway along with the floor and the many commercial spaces were built in one phase. In addition, the steel structure, the columns and the major beams were all made and transported from Spain. We’ve brought all the material to Utrecht by trucks. Our teams worked day and night to get it ready in time. The architect designed beautiful undulating movements in the roof, but we still needed to execute it. In my opinion, the hall is a real masterpiece.

Emiel Brackman
Project Director, BESIX

Project details

Project name

OVT Terminal Utrecht

Category

Railways

Contract type

Build

Location

Utrecht, The Netherlands

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Client

Prorail

Building Period

2010 - 2016

Architect

Benthem Crouwel

Total value

€ 94.9 million

Powered by

Related Projects

Share on: