Project Brussel, België

Hoofdkantoor BNP Paribas Fortis

Iconisch hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis in hartje Brussel

Activiteit: Gebouwen

Op de Warandeberg, een unieke locatie in centrum Brussel, bouwt BESIX aan een nieuw hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis, een toonaangevende bankverzekeraar in Europa.

Optimalisatie van kantoorruimte met focus op duurzaamheid

Het nieuwe hoofdkantoor, dat 5 ondergrondse en 7 bovengrondse verdiepingen telt, zal een capaciteit van ongeveer 4.500 werkplaatsen hebben. Dat is ruim 70% meer dan vandaag, op nagenoeg dezelfde bruto-oppervlakte van 103.500 m2. Het gebouw zal uitgerust zijn met hoogwaardige materialen en de nieuwste technologieën die naast een verhoogd comfort voor de medewerkers ook een optimalisatie van de milieuprestaties mogelijk zullen maken, onder meer door de installatie van zonnepanelen op het dak en seizoensopslag van thermische energie (STE). Steunend op haar ervaring, brengt BESIX haar expertise in voor het behalen van de duurzaamheidscertificaten BREEAM 'Excellent' en ‘Passive House’.

Futuristisch ogende gevel als technisch hoogstandje

Bepalend voor de uitstraling van het gebouw, is de futuristische gevel, die is opgetrokken uit een rasterwerk van verticale kolommen vervaardigd uit wit geprefabriceerd beton. Dit betonnen ‘skelet’ vormt de buitengevel van het gebouw en is een zelfdragende structuur waarachter zich een glazen gevel bevindt. De toevoeging van groene mineralen, afkomstig van een Noorse steengroeve, geeft extra karakter aan de gevel en is een subtiele verwijzing naar de merkidentiteit van BNP Paribas Fortis. De prefabricatie van deze structuur is een technisch hoogstandje voor BESIX, vanwege de zeer hoge esthetische vereisten en na te leven toleranties met het oog op de aansluitingen met het gebouw en de glazen gevel.

Een logistiek dense omgeving maakt het extra spannend

De integratie in de bestaande stedelijke structuur, met respect voor de aanpalende bewoning, was één van de belangrijkste criteria voor het ontwerp en onder meer bepalend voor de hoogte van het gebouw. De specifieke ligging, volledig ingesloten door straten en met het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) als buur, maakt dat BESIX ook bijzondere aandacht schenkt aan omgevingsmanagement. Het gebrek aan lokale opslagruimte is een bijkomende uitdaging en maakt just-in-time levering een must. Daarnaast voorziet BESIX ook een tussentijdse opslag net buiten het stadscentrum.

Bouwteam-formule voor optimaal rendement

Voor dit project werkt BESIX en haar partner volgens de bouwteam-formule, waarbij de bouwheer, ontwerper en aannemer vanaf de start van het project nauw samenwerken, waarbij gestreefd wordt naar een zo economisch mogelijke oplossing voor de opdrachtgever. Naar aanleiding hiervan stelt BESIX haar BIM-expertise ter beschikking aan het bouwteam, dat zo het ontwerp en de constructiefasen optimaal kan coördineren.

Goud op de BIM Awards 2018

Dit project heeft de technologische expertise en het innovatieve karakter van BESIX bevestigd aangezien het de eerste prijs won in de categorie "tertiary, industrial, commercial and residential projects" op de BIM Awards 2018, een onderscheiding voor de beste BIM-projecten in de Benelux. 

Projectinformatie

Projectnaam

Hoofdkantoor BNP Paribas Fortis

Categorie

Kantoren

Contracttype

Build

Locatie

Brussel, België

Stakeholder(s)

BESIX

Externe partner(s)

Eiffage

Opdrachtgever

BNP Paribas Fortis

Bouwperiode

2017

Architect

Baumschlager eberle, Stijfhals & Partners, Jasper-Eyers

Awards

Gold BIM Award 2018 - "Tertiary, industrial, commercial and residential projects"

Gelijkaardige projecten