Project Brussels, Belgium

BNP Paribas Fortis HQ

Iconic headquarters for BNP Paribas Fortis in the heart of Brussels

Sector: Buildings

On the "Montagne du Parc", a unique central Brussels location, BESIX is working on a new head office for BNP Paribas Fortis, a leading European bank-insurer.

Optimization of office space with a focus on sustainability

The new headquarters, with five underground and seven above-ground floors, will provide working space for around 4,500 employees. That is a good 70% more than today, on an almost identical gross surface area of 103,500 m2. The building will include high quality equipment and the latest technologies, including solar panels on the roof and seasonal thermal energy storage (STES), optimizing environmental performance and enhancing staff comfort. Drawing on its previous experience, BESIX is contributing its expertise to achieve BREEAM 'Excellent' and 'Passive House' sustainability certification for the building.

Futuristic-looking façade: a technical tour de force

The keynote of the building will be given by the futuristic façade, built from a grid of vertical columns in white prefabricated concrete with specific green granules. This self-supporting concrete 'skeleton' forms the outer façade, in front of an inner glass façade. The addition of green minerals, from a Norwegian quarry, adds character to the façade while referring to the BNP Paribas Fortis brand identity. The prefabrication of this structure is an engineering feat for BESIX, given the very high aesthetic requirements, thermal properties and maximum tolerances to permit the connections with the building and the glass façade.

A densely built environment makes logistics more exciting

Integration into the existing urban fabric, with respect for adjacent settlements and the intense traffic in the area, was a key criterion for the building’s design, and more specifically its height. The location, bounded by streets on all sides and adjoining the Centre for Fine Arts (Bozar), means that BESIX also has to pay particular attention to environmental management. Lack of local storage space is an additional challenge, making just-in-time delivery a must. BESIX has also taken additional temporary storage space just outside the city centre.

Construction team formula for optimal efficiency

For this project, BESIX and its partner are using the construction team ('bouwteam') formula. This means that client, designer and contractor cooperate closely from the start of the project, with the objective of achieving an economically optimal solution for the client. In this context, BESIX is making its BIM expertise available to the construction team for the optimal coordination of the design and construction phases.

Golden price at the BIM Awards 2018

The technological expertise and innovative approach of BESIX have been acknowledged thanks to the BNP Paribas HQ project since it won first prize in the category "tertiary, industrial, commercial and residential projects" at the BIM Awards 2018, a ceremony honouring the best BIM projects in the Benelux.

Project details

Project name

BNP Paribas Fortis HQ

Category

Offices

Contract type

Build

Location

Brussels, Belgium

Stakeholder(s)

BESIX

External partner(s)

Eiffage

Client

BNP Paribas Fortis

Building Period

2017

Architect

Baumschlager eberle, Stijfhals & Partners, Jasper-Eyers

Size

103,500 m²

Awards

Gold BIM Award 2018 - "Tertiary, industrial, commercial and residential projects"

Related Projects