De Montevideotoren in Rotterdam werd in november 2005 opgeleverd en op 19 december 2005 ingehuldigd. Ten tijde van de oplevering, was het de hoogste woontoren in Nederland. BESIX heeft ermee een totaalproject gerealiseerd: vanaf de funderingen en de ruwbouwwerken tot de laatste verflaag, en zelfs tot en met de begeleiding van de finale kopers. Hoewel BESIX gespecialiseerd is in hoogbouw, was Montevideo geen standaardproject. De diversiteit van woningen maakte het extra complex. Samen met ING Real Estate, Mecanoo Architecten, enkele adviseurs en een kostendeskundige startte BESIX de continue zoektocht naar efficiëntie. Ondanks dat het concept al grotendeels vastlag, hebben we toch nog enkele noodzakelijke veranderingen kunnen doorvoeren.
Het project realiseren binnen het vooropgestelde budget bleek een probleem. BESIX stelde voor drie extra verdiepingen toe te voegen. Qua extra kosten viel dat alleszins mee, maar er waren wel extra woningen te verkopen waardoor het financiële plaatje gunstiger uitpakte. Ook de voorziene “M” op de top werd weggelaten omdat het te duur werd. Wij stelden een alternatieve installatie voor die toeliet de «M» te integreren in de totaliteit van de installatie om zo te komen tot een budgettair haalbare oplossing. Door continue naar efficiëntie te zoeken, verhoogde BESIX de mogelijkheden voor het project.
Voor Montevideo moest alle creativiteit worden aangeboord om specifieke problemen het hoofd te bieden. Het begon al met de funderingen. We moesten een damwand plaatsen die de kademuur beschermde tegen wijkingen veroorzaakt door de druk van het heien. Het team moest continue elke minimale beweging van de kade monitoren. Tegelijkertijd moest BESIX ook schade door trillingen aan het aanpalende Hotel New York zien te voorkomen, en de overlast voor hotel- en restaurantgasten zien te beperken. Om tegemoet te komen aan de vraag van de klant om een vrij indeelbaar interieur te hebben, bestaat de toren uit drie constructies. Het onderste gedeelte is een geschoorde constructie van verticale en diagonale stalen kolommen gevuld met beton. De daarboven gelegen 26 verdiepingen zijn uitgevoerd met dragende betonwanden met daartussen betonvloeren. De hoofddraagconstructie vanaf verdieping 28 is een open staalstructuur. De overgangen tussen de verschillende constructies, de verspringingen in de gevelvlakken en de materiaalkeuze maakten van Montevideo een breinbreker.