Project Amsterdam, The Netherlands

Sluishuis

A new icon and entrance for Amsterdam IJburg

Sector: Buildings

Amsterdam IJburg now has a new, architecturally iconic landmark. The building forms a bridge between IJburg and the city center. With 442 different types of owner-occupied and rental homes, a public green roof garden with a rooftop walkway, bird and recreational islands, jetties for boats, and catering facilities, Sluishuis is a place for everyone.

Striking Sluishuis

Sluishuis offers a modern and sustainable way of living on and around water. It is a remarkable building with a unique volume that seems to float over the water thanks to a double cantilever. The cantilevers come together in a high corner that forms a large gateway, as if it were an opening sluice, from the IJ to the inner harbor of the building. On the other side, the building is complemented with stairs leading towards its rooftop and green, welcoming terraces: an inviting gesture towards the neighborhood of IJburg.

Sluishuis consists of 442 energy-neutral owner-occupied and rental apartments and an offer featuring houseboat lots, jetties for pleasure crafts, catering facilities, commercial spaces, and a fully integrated water landscape with islands for recreation, water sports, fauna and flora, and even power generation. The project is largely publicly accessible. Residents and visitors can linger in the inner harbor, enjoy the promenade with stunning rooftop views, and benefit from the jetties and islands, spot water birds or admire the historic houseboats.

Sustainability is key 

The sustainability of Sluishuis is an integral part of the project. With an energy performance coefficient (EPC) of 0.00, the building generates more energy than it consumes. The building's heating requirements are minimized by combining high-performance insulation techniques, triple glazing, and heat recovery on the ventilation systems and wastewater. Energy consumption is further reduced by a heat and cold storage (CHS) system in the ground for heat and cooling in combination with a connection to the district heating system for peak times. The remaining energy consumption for heating, heat pumps, ventilation, and LED lighting is fully compensated by approximately 2,200 m² of solar panels, to which an entire floating island adjacent to the project is dedicated. The development team of Sluishuis paid particular attention to green space and water collection. The front sides and the inner harbor of the building feature gardens with local plant species. The greenery runs across the roof terraces up into integrated planters, creating a pleasant green atmosphere.

In addition to the ambitious architecture conceived by BIG and Barcode Architects, BESIX RED was convinced by the ESG commitment of the project, entirely in line with our values. This formula proved to be successful, and attracted the investor, BouwInvest, as well as individual buyers looking for a unique living experience and an ESG investment


Project details

Project name

Sluishuis

Area(s) of expertise

Residential

Contract type

Design, Build & Finance

Location

Amsterdam, The Netherlands

Stakeholder(s)

BESIX Nederland, BESIX RED

External partner(s)

VORM

Client

City of Amsterdam 

Building Period

2017 - 2022

Architect

Bjarke Ingels Group (BIG) and Barcode Architects

Project Website

www.sluishuis.amsterdam

Total value

€ 70 million

Capacity

380 low-energy apartments, 4,000 m² of commercial and/or common space

Size

46,000 m²

Related Projects



Related News